At home with: Mette Marie Kjær

Te-iværksætteren, der bor på et slot


Grundlæggeren af Sing Tehus, Mette Marie Kjær, drømte om at forlade byen; det var sådan, hun endte med at bosætte sig i den 450 kvadratmeter store sydfløj på Gjorslev-slottet i Stevns. Med en baggrund som kunstfotograf blev hun så draget af tekulturens kunstneriske aspekter, at hun åbnede Danmarks første tehus, og i dag anvender hun Gjorslev som ramme for spirituelle te-ceremonier. Slottet, der ligger 40 kilometer fra København, blev opført i 1400 til Roskildes biskop, som havde et nært forhold til den daværende dronning. Det har været under det danske kongehus’ besiddelse ad flere omgange, men i dag er det privat ejendom.

Mette betragter te som en slags performancekunst – et værktøj til at formidle indsigt og måske ændre menneskers syn på livet. Hun føler sig forbundet til slottet gennem de ældgamle traditioner, som hun praktiserer, forklarer hun. Mette betragter te som en slags performancekunst – et værktøj til at formidle indsigt og måske ændre menneskers syn på livet. Hun føler sig forbundet til slottet gennem de ældgamle traditioner, som hun praktiserer, forklarer hun. “Det er nok ikke tilfældigt, at jeg er havnet i det her historiske rum, hvor jeg formidler mere end 2000 år gamle traditioner.” Iværksætteren har en kandidatgrad i billedkunst og fotografi fra Prag og New York, men hun opgav sin oprindelige karriere, da det gik op for hende, at teen er hendes kunstneriske medium. Når hun i dag bliver spurgt, om hun stadig laver kunst, svarer hun, at hun ‘laver te’. “Det er ikke, fordi jeg ikke værdsætter kunst og den påvirkning, kunsten har på vores følelser. Det var bare ikke mig mere,” siger Mette, der i stedet så et tehus som grobund for et stærkt fællesskab. Hun indrettede sin første forretning i København med Fritz Hansen møbler og har siden holdt flere events for brandet.

“Det kræver tålmodighed at opbygge et godt arbejdsforhold, og vi har værdsat hinanden og vores samarbejde.” Mette fejrede også Drachmann-seriens 40-års jubilæum. Det var en måde for hende at vise, hvor meget arbejdsforholdet betyder for hende. “Det er sådan, vi er kommet hertil. Fra begyndelsen har vi respekteret og hjulpet hinanden.” Drachmann-serien er opkaldt efter den danske forfatter og billedkunstner Holger Drachmann, som var en ledende Skagensmaler fra begyndelsen af det 20. århundrede. Kollektionen blev lanceret i 1982 og er et moderne take på en række havemøbler, som oprindeligt blev designet til Drachmann i begyndelsen af 1900-tallet.